Tuesday، ۳ Mehr ۱۴۰۳
همان طور که از اسمش پیداست قهوه ترک تخصصی در کشور ترکیه و همچنین کشورهای خاورمیانه و اروپای شرقی تهیه و استفاده میشود. این قهوه ۶۰۰ سال قبل در دربار پادشاه عثمانی رواج پیدا کرد. در واقع قهوه ترک روشی برای آماده کردن قهوه از دانههای آسیاب شده آن است. تفاوت مهمی که قهوه ترک با سایر قهوهها دارد این است که پودر قهوه از هیچ فیلتری عبور نمیکند و به همان صورت داخل فنجان ریخته میشود. قهوه ترک را در ظرف مخصوصی به نام جزوه (Jezve) درست میکنند. جزوه را معمولا روی اجاق یا شن داغ میگذارند و قهوه را هم میزنند تا به جوش بیاید. قهوه ترک از قهوه فرانسه غلیظتر و از قهوه اسپرسو رقیقتر است و در قهوه ترک معمولاً لایهای از کف نسبتا غلیظ دیده میشود.
قهوه فرانسه برخلاف نامش یک قهوه برزیلی است و دلیل این نامگذاری این است که مخترع آن اولین بار در کشور فرانسه آن را درست کرد. قهوه فرانسه همان قهوه ساده است که کاملاً ساییده شده و سپس روی آن آب جوش میریزند و صبر میکنند تا دم بکشد. خوردن قهوه فرانسه به هر دو روش همراه شیر یا بدون شیر معمول است. دانههای قهوه فرانسه خشک به درشتی شکر هستند و رنگ آنها قهوهای تیره است. از آنجایی که قهوه فرانسه یک قهوه رقیق است معمولا آن را در لیوانهای بزرگتری سرو میکنند. قهوه فرانسه از لحاظ ظاهری کمی نسبت به قهوه اسپرسو و ترک درشتتر است دلیل آن این است که بتوان آن را پس از دم کشیدن از صافی یا فیلتر رد کرد. دانه های قهوه فرانسه را ۶۰ تا ۷۰ درصد برشته میکنند. این قهوه نسبت به قهوههای دیگر چربتر است و روغن بیشتری دارد. قهوه فرانسه را دم میکنند و برای درست کردن آن میتوان از دستگاه فرنچ پرس استفاده کرد.
کافئین قهوه فرانسه در حالت عادی کمتر از بقیه قهوهها است. چون رقیق است. اما اگر یک لیوان بزرگ بخورید، کافئین بیشتری به بدنتان میرسد. مثلاً کافئین یک فنجان اسپرسو، سه برابر یک فنجان قهوه فرانسه است. اما چون قهوه فرانسه معمولاً در فنجان بزرگ مصرف میشود، در مجموع کافئینش از اسپرسو و بقیه قهوهها بیشتر میشود.
نکته: کافئین قهوه تا حد زیاد به نوع دانه های قهوه هم بستگی دارد. هر چه درصد روبوستا در یک بسته قهوه بیشتر باشد، کافئین آن بیشتر است.
قهوه فرانسه بر خلاف قهوه ترک زبرتر آسیاب میشود و با دستگاه قهوهساز و یا فرانسهساز (فرنچ پرس) دم میشود به صورتی که قهوه در داخل فیلتر کاغذی (در دستگاههای برقی) و فیلتر توری (در فرنچ پرسها) مانده و فقط عصاره قهوه به وسیله آب گرم خارج شده و در مخزن دستگاه جمع میگردد، قهوه فرانسه مانند چای رقیق و فاقد کف و لرد ته فنجان است و معمولا در لیوان معمولی سرو می گردد.
۳- قهوه دمی
امروزه با پیشرفت صنعت قهوه و تبدیل آن به یکی از پر سودترین تجارتها روشهای مختلف دم کردن نیز در دنیا باب شده. یکی از روشهای بسیار محبوب این روزها دم آوری قهوه بصورت قطرهای و فیلتری میباشد که با استفاده از قهوهسازهای خاصی همچون سایفون , کمکس و V60 میباشد. در این نوع دم آوری معمولا آسیاب قهوه درشتتر و تقریبا هم اندازه با آسیاب فرانسه میباشد. در این نوع دم آوری معمولا یک قهوه صاف بدون لرد (ته نشین) و معمولا فاقد کف را خواهید داشت.
۴- انواع قهوه بر پایه اسپرسو
بسیاری از انواع قهوه که در کافهها سرو میشوند بر پایه قهوه اسپرسو تهیه میشوند. اسپرسو با دستگاههای مخصوصی تهیه میشود و با افزودن شیر بخار داده شده، کف شیر و شکلات انواع مختلفی از قهوه آماده می شود. به این ترتیب، مهم ترین تفاوت این قهوه ها در ترکیبات اضافه شده به اسپرسو اولیه است. در ادامه انواع قهوه بر پایه اسپرسو را به شما معرفی می کنیم:
اسپرسو
اسپرسو یکی از مشهورترین انواع قهوه است و بسیاری از قهوههای دیگر بر اساس اسپرسو تهیه میشوند. برای تهیه اسپرسو، آب جوش با فشار زیاد از بین دانههای آسیاب شده قهوه عبور داده میشود و داخل فنجان کوچک ریخته میشود. شاید به نظرتان این فرآیند کاملا ساده باشد، اما باید بدانید که درست کردن انواع اسپرسو نیاز به مهارت و تبحر بالای باریستا دارد و کار هرکسی نیست. اسپرسو خالص ترین قهوهای است که می توانید بنوشید و قهوهخورهای قهار معمولا اسپرسو مصرف میکنند. البته به دلیل طعم تلخی که دارد شاید هرکسی آن را دوست نداشته باشد و طرفداران خاص خود را دارد.
دابل اسپرسو
دابل اسپرسو همان اسپرسو است و همان طور که از نامش مشخص است به جای یک شات از دو شات اسپرسو تهیه میشود. بنابراین دابل اسپرسو یعنی دو شات اسپرسو در یک فنجان قهوه.
آمریکانو
امریکانو با اضافه کردن آب داغ به قهوه اسپرسو تهیه میشود. گفته میشود که قهوه آمریکانو اولین بار توسط سربازان آمریکایی و در جریان جنگ جهانی دوم ابداع شده تا در مصرف قهوه صرفه جویی شود. بعد از جنگ این سبک تهیه قهوه توسط باریستاهای آمریکایی پذیرفته شد و به عنوان قهوه امریکانو در دنیا شهرت پیدا کرد.
کافه لاته
یکی از محبوب ترین انواع قهوه اسپرسو است و در تمام دنیا مصرف میشود. کافه در لغت به معنای قهوه و لاته هم به معنی شیر است و از ترکیب شیر بخار داده شده و یک شات قهوه تهیه می شود. کافه لاته معمولا با کف زیاد سرو می شود و به دلیل تلخی کمتری که دارد بسیار پرطرفدار است. لاته آرت به معنای هنر شیر و قهوه است که در این تکنیک باریستا با توجه به تکنیک های مربوط به این هنر طرح ها و اشکال مختلفی را توسط شیر بخار داده شده روی قهوه ایجاد میکنند. هدف از ایجاد اشکال مختلف روی لاته ایجاد انگیزه و ترغیب مصرف کننده برای نوشیدن و ایجاد لذت بصری می باشد.
کاپوچینو
کاپوچینو احتمالا محبوب ترین نوع قهوه در جهان است. کاپوچینو از سه لایه تشکیل می شود: اولین لایه یک شات اسپرسو است، بعد یک لایه شیر بخار داده شده و در آخر یک لایه شیر کفدار و پفدار به قهوه اضافه میشود. باریستاها معمولا روی لایه آخر را با پودر کاکائو تزئین میکنند و طرحهای بسیار زیبایی روی آن به وجود میآورند. ایتالیاییها به طور سنتی کاپوچینو را هنگام صبحانه مصرف میکنند. کاپوچینو بسیار خوشمزه و شیرین است و حتی کسانی که طعم تلخ قهوه را دوست ندارند هم عاشق این نوشیدنی خوشمزه میشوند.
ماکیاتو
یکی دیگر از انواع قهوه ماکیاتو است که شباهتهایی با کاپوچینو دارد اما طرز تهیه آن کمی متفاوت است. برای تهیه ماکیاتو یک شات اسپرسو را داخل فنجان میریزند و بعد فوم شیر مستقیما روی آن ریخته میشود.
فلت وایت
فلت وایت هم یکی دیگر از انواع قهوه است که بیشتر در استرالیا و نیوزلند سرو میشود. فلت وایت تقریبا شبیه کاپوچینو است با این تفاوت که روی آن کف شیر و شکلات ریخته نمی شود. برای تهیه قهوه فلت وایت یک شات اسپرسو را داخل فنجان می ریزند و بعد شیر بخار داده شده را بدون ذره ای کف روی آن می ریزند.
موکا یا موکاچینو
قهوه موکاچینو که بیشتر با نام قهوه موکا شناخته میشود تقریبا همان کافه لاته است که پودر شکلات یا شربت به آن اضافه شده و گاهی روی آن خامه ریخته میشود. برای کسانی که قهوهخور حرفهای نیستند و تازه میخواهند وارد وادی خوش عطر قهوه بشوند کافه موکا انتخاب خوبی است. کافه موکا به تلخی اسپرسو نیست و با طعم شکلاتی و خامه ای که دارد مرز بین هات چاکلت و کافه لاته است.
آفوگاتو
آفوگاتو را هم در لیست انواع قهوه به شما معرفی می کنیم اما در واقع، آفوگاتو یک قهوه واقعی نیست. آفوگاتو با ریختن یک شات اسپرسو روی یک دسر، معمولا بستنی تهیه میشود. ترکیب تلخی اسپرسو با بستنی بسیار خوشمزه و لذیذ است.
کورتادو
کلمه کورتادو یک واژه اسپانیایی به معنی برش ( Cut ) است قهوه کورتادو یک نوع نوشیدنی قهوه است که با مقداری تقریبا برابر از اسپرسو و شیر جوشیده شده تهیه میشود.کورتادو شباهت زیادی با لاته دارد چون مواد مورد نیازش مشابه لاته است، اما تفاوت اصلی این دو در حجم نوشیدنی و درصد استفاده از دو ماده، اسپرسو و شیر فوم گرفته شده است. در لاته معمولا درصد یک سوم قهوه به دو سوم شیر است، اما در این نوشیدنی یک دوم اسپرسو و یک دوم شیر است و به این دلیل که مقدار قهوه در نوشیدنی به نسبت لاته بیشتر است طعم گیراتری دارد.